Toerisme

Toerisme wordt algemeen gezien als reizen naar plaatsen buiten iemands gebruikelijke omgeving. Vaak spelen natuur en cultuur hierin een grote rol. Een goede reden om Exel vanuit dit standpunt eens nader te beschouwen. Want Exel en omgeving kent veel natuurschoon en andere bezienswaardigheden. Meestal wordt dan gedacht aan de landgoederen Ampsen en Verwolde (waar Exel tussenin ligt) en de bijbehorende kastelen. Veel onbekender maar zeker niet minder fraai zijn bijv. Kranegoorsbos (tegenwoordig een particulier landgoed) en de fraaie boerderijen als Lintelo, De Reube, etc.

Maar ook kunt zien we in Exel: in de kern van Exel vinden we het bronzen beeld  “aarde” van Else Ringnalda en de bijzondere bank van Eric Wuestman.

Dat Exel meer dan de moeite waard is om wandelend of fietsend te bewonderen blijkt wel uit de vele georganiseerde fiets- en wandeltochten die in de omgeving worden georganiseerd en bijna altijd Exel aandoen. Denk bijv. aan de fietsvierdaagse “De Achterhoek” en de “Barchemse vierdaagse”.

De laatste jaren zien we dat ook in Exel zelf routes worden ontwikkeld (vaak met subsidies van diverse organisaties). Daarbij kun je denken aan het “rondje Exel”  en de “Dortherbeekroute”.
De “aanwonende” bedrijven werken vaak intensief mee aan deze initiatieven, bijv. door opendagen en standjes aan de weg.

De vele (mini)campings in Exel en omgeving maken een verblijf van een aantal dagen zeer aantrekkelijk. Behoefte aan meer “luxe”, kijk dan eens naar de vele hotels en bed & breakfast mogelijkheden in de buurt van Exel. Door de kleinschaligheid van de omgeving zijn de afstanden klein en kan men genieten van nog veel ongerepte natuur en het mooie coulissenlandschap waar de Achterhoek zo beroemd om is.